fredag 27 november 2009

Pain aux betteraves et carottes

Rosa bröd, med andra ord.

Matbröd, grundrecept

Det här receptet kan i princip inte gå fel. Jag må vara trist, men jag använder nästan alltid det här receptet då jag bakar bröd. Mjölerna varierar dock, beroende på vad som finns hemma. Så jag vet aldrig riktigt hur det kommer att bli från gång till gång, förutom att det blir gott såklart.
Det här är mitt bästa bröd.

5 dl degspad Som jag har lärt mej så ger vatten en knaprigare skorpa, medan mjölk ger en mjukare yta. Jag använder alltid vatten.
50 g jäst
2 tsk salt
3 msk socker/sirap/honung Honung är min favorit!
50 g smält margarin/olja
13-15 dl mjöl Jag har oftast ungefär hälften vetemjöl och hälften havregryn/rågflingor/kruskakli/rågmjöl/you name it.
Utöver detta brukar jag ha: 2-3 morötter
Och för den rosa färgen: 1 - 1 ½ rödbeta
Havregryn/Solrosfrön är gott att ha på toppen.

Smula ner jästen i det fingervarma degspadet. Rör i salt, socker och margarin. Skala, råriv och tillsätt de eventuella morötterna och rödbetan. Blanda i mjölerna. Degen ska vara ganska lös, så hellre för lite än för mycket mjöl! Låt jäsa under bakduk 30-40 min.

Arbeta degen i bunken. Häll upp på mjölat bakbord och forma till små bullar. Tillsätt lite mer mjöl om degen är så lös att bullarna sjunker ihop på plåten. Pensla med vatten och strö eventuellt över lite havregryn eller solroskärnor.

Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min, eller tills bullarna fått fin färg.

Underbart goda med ost och en skiva äpple på.

Mums!
Bisous, Mirjam

2 kommentarer:

Miriam Parkman sa...

Vad fin sista bilden är!
Hel perfekt med kärn-stjärna och allt.

Erica sa...

hej fina du! tack för din kommentar! När jag bakar bröd brukar det bli något scones-baserat "filmjölk eller mjölk istället för smör-bröd" med tusen grova mjölsorter till. gärna som man gräddar i stekpannan. Det blir mest stabbigt. Men ganska gott ändå. Vad fina de nedanstående blogginlägget var också!kram