tisdag 29 september 2009

Mormors havregryns-smulpaj.

Min mormor lagade den kanske godaste maten i världen. Och hon gjorde dom underbaraste av underbara efterrätter. Och då vi kom över på fika bjöd hon nästan alltid på sju sorters kakor. Här kommer hennes recept på smulpaj. Havregrynen gör den lite mer knäckig, nästan lite tosca-känsla. Och kanske även litelite nyttigare. Så busenkel och så oerhört god. Den perfekta smulpajen.

3 dl havregryn
½ dl vetemjöl
1-2 msk socker
100 g smör
Blåbär, äpplen el. dyl.
(ca. ½ dl strösocker samt 2 msk potatismjöl om man använder
bär som lätt blir söliga i ugnen. Blåbär t.ex.)

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna.
  3. (För paj med bär: Strö över socker och potatismjöl.)
  4. Strö smulorna över frukten/bären.
  5. Grädda i ugnen tills smulorna fått fin, gyllenbrun färg.

Servera med vaniljkräm/vaniljyoghurt/eller något liknande. Och glöm inte att njuta!

5 kommentarer:

Ulrika sa...

Det är mitt favoritrecept på paj förstås. Har du bjudit familjen på den?

Mirjam Hemström sa...

Ja, en gång! Den gillades... Av föräldrarna. Haha. Barnen vågade inte smaka. Fegisar. Dom skulle bara veta vad dom går miste om.

S.L. Gabriel sa...

Hej! Jättegott recept. Gör det nåt om jag lägger upp det på min blogg också? Jag kan såklart säga att det är ditt.

Anonym sa...

Följde ditt recept och insåg nu att du glömt att skriva hur länge den ska vara inne :-)

Alice sa...

God paj!