lördag 26 september 2009

Leila bakar så det smakar.

Receptet kommer från Leila's "A piece of cake". En underbart vacker bok som alltid inspirerar.
Blåbärsmuffins med crumble
6 stora eller 12 små
Muffinssmet
100 g smör
2 dl mjölk
skal av 1 citron
2 ekologiska ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
5 dl blåbär, färska eller frysta. (Det går såklart att ta andra sorters bär också, vilket jag gjorde den här gången. Men faktiskt så finns det inget som slår blåbär.)

Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins eller 200 grader om du gör små. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och varva smeten med blåbär tills formarna är fyllda till 2/3. Lämna några blåbär till garnering.

Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Strö lite crumble på toppen och garnera med några blåbär på varje muffins.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter om du göra stora muffins och 12-15 om du gör små. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga.

Mums!

1 kommentar:

Vilma sa...

Ser väldigt smarrigt ut!! ;P