fredag 11 september 2009

Mirjams Ragnhilds chokladkaka.

Vi bakade chokladkaka idag. Jag har aldrig förut behövt säga "nej, du får inte smaka än" så många gånger under en och samma halvtimme! Roligt hade vi. Alla ville blanda (nytt ord för dagen: Mélanger - Blanda) och ha i ingredienserna (nytt ord nummer två: Levure chimique - Bakpulver). Och ni skulle ha sett deras kladdiga ansikten. Vitt uppspärrade ögon och choklad överallt. Jag hade så gärnat vela föreviga ögonblicket på bild. Men kameran var för långt ifrån köket för att jag skulle våga lämna kakbakarna. (Jag lovar, smeten hade varit borta då jag kommit tillbaka.) Det blev till att bada hela bunten efteråt.
Här kommer i alla fall receptet! Detta är helt klart min favoritkaka.

Ragnhilds chokladkaka
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver [le'vyr chi'mick]
2 msk kakao
150 g margarin
1½ dl kokande vatten
2 ägg
Rör ihop de torra ingredienserna. Tillsätt margarinet och skär i mindre bitar. Häll över vattnet. Blanda försiktigt i äggen. (Vispa ej!) Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen, 35-40 min, ugnsväre: 175 gradder. Konsistensen ska vara ungefär som en sockerkakas, alltså inte så kletig i mitten.
Glasyr
1 dl florsocker
50 g smält margarin
2 msk kakao
2 msk starkt kaffe
Förslagsvis så tar man dessa ingredienser med råge, eftersom glasyren är det bästa på hela kakan. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör i kaffet och det smälta margarinet. Låt svalna något, så att glasyren tjocknar något. Häll över kakan. Et voilà!

4 kommentarer:

Hanna Persson sa...

http://hannapannapersson.blogspot.com/2009/08/my-work.html där är föresten några bilder från vårt fika, vågade inte publicera fler på dig förens tideningen kommer ut sextonde. Jag har sett lite av vad de valt iallafall och jag tror det kan bi riktigt fint :)

Miriam Parkman sa...

Åhhh ja som jag har väntat på det receptet! :D
Ska provas omgående.

Fröken M sa...

Hm det där receptet kan nog vara anledning nog för att börja följa din blogg :)

Recept bakning sa...

Verkar inte som ett dumt recept, får man nog prova. Chokladkaka är alltid göttans.
Du borde även testa detta recept, Chokladkaka med espressomousse recept

Fin blogg förresten :)