onsdag 30 september 2009

Mmm... Montmartre.

Mina upptäcktsfärder i världens kanske mest romantiska stad fortsätter. Tidigt tidigt imorse masade jag mej upp och tog tåget till Place de l'Opéra. Jag strosade längs Boulevard Haussmann. Beundrade fina hattar i små stånd längs gatan. Gick in på Printemps. Men kära någon vad jag kände mej malplacerad där. Jag kunde inte hjälpa det. Jag försökte verkligen njuta av alla fina kläder och väskor och smycken. Chanel. Dior. Gucci. Burberry. Dolce & Gabbana. Prada. Men nej. Allt kändes bara för fint. Efter ett antal misslyckade försök till att hitta till våning 3, 4, 5, 6 och 7 gav jag upp. Förvirrad. Svettig. Stressad. Kanske en annan gång.

l'Opéra.

Alldeles intill Printemps låg iallafall ett väldigt fint och flott H&M. Jag gick lös totalt. Ville köpa allt. Vad är det med mej och H&M? Jag kommer till nya platser med spännande och roliga butiker, hittar ingenting jag vill ha. Jag kommer till vanliga H&M där jag varit tiotusentals gånger förut och spårar ur. Så mycket fint.

I provhytten på H&M kände jag mej hemma.

Min senaste halsduk. Så varm och så skön, speciellt i
förkylningstider då halsen börjar kännas krasslig.

Veckan innan jag flyttade hittade jag i H&M Magazine (var annars? Haha.) en topp fem-lista över de bästa butikerna i Paris. Jag blev såklart överlycklig. För första gången hade jag faktiskt användning av tipsen. (För hur många gånger har man inte läst i DN:s kulturbilaga om sevärda konstutställningar och spännande muséer i Paris? Men alltid har det legat 1540 km för långt bort. Man har bara kunnat drömma om dessa ställen.) För första gången kunde jag skriva ner adresserna och faktiskt besöka dessa hyllade butiker. Idag letade jag upp Wochdom. Hittade gatunamnet på pariskartan, prickade in den närmsta metron. Och åkte dit.

Jag blev glatt överraskad då jag kom upp från metron precis nedanför Sacré-Cœur. Jag hade visst åkt till Montmartre! Jag promenerade runt en stund. En gata full med enbart tygbutiker. Kvarter proppfyllda av turistshoppar: Sjalar 5 euro, baskrar 5 euro, vykort med svartvita parismotiv 1,10 euro. Jag stannade till nedanför Sacré-Cœur. Blev irriterad på att den fina gamla karusellen nedanför kyrkan spelade Amelie från Montmartre-soundtracket. (Det fick mej att känna mej så sjukt turistig. Jag bor ju i Paris, hallå.)

Jag köpte en baguette i ett bageri. Klämde i mej hela.
Efterrätt: En portion magknip och en smula ångest.

Och så hittade jag Wochdom. Wow vilket ställe. Underbart. Definitionen av den perfekta second hand-butiken. Enkla priser (10/20/30 euro. Antingen hade man råd, eller så hade man det inte. Lätt som en plätt. Inga val inga kval), bra musik, trevlig butiksägarinna som tålmodigt lyssnade till mina tafatta franskaförsök, och kläder. Kläder så fina så fina. Det var en sådandär butik ni vet som man hade kunnat köpa varenda pinal i om man hade haft råd. Allt var så fint att nästan inget blev fint.

O så jag njöt. Jag hittade en ljusbeige, midjekort kofta med dubbelknäppning som jag köpte. Och en färgglad kjol som jag ska hämta på lördag. (Dum som jag var hade knappt med mej några pengar idag. Man hittar alltid massor av saker man vill köpa just dom dagar då man inte tagit med sej pengar för att man bestämt sej för att inte köpa något idag.)
Nu kommer jag inte på hur jag ska avsluta det här inlägget. Inspirationen och orden tog slut. Men. Det var bra idag.

4 kommentarer:

Miriam Parkman sa...

Take me there!!

Och förövrigt, din blogg är verkligen bra. Inte bara rolig att läsa för att jag känner dig och vill veta vad du gör där nere, utan riktigt kvalitétsmässigt bra. Jag visste väl det!

Mirjam Hemström sa...

Haha, I will.

And tänk you. Din blogg är inte så pjåkig, den heller ;)

Ulrika sa...

Hej du!
Din pose i provhytten känns så du.
Och den där secondhand-butiken vill jag också besöka. Va mycké skor!

Linda sa...

aaaa, Sacre-coure väcker fina minnen! Va härlig du verkar ha det Mirjam, Ta hand om dig!!! puss /Linda